SOVA voor kinderen
Voor wie?
De training is bedoeld voor kinderen van de basisschool, die handvatten willen krijgen om een fijner contact te maken met andere kinderen en volwassenen, waardoor ze meer grip krijgen op hun eigen sociale situatie
Mogelijke voorbeelden van kinderen voor wie deze training geschikt is: een kind dat gepest wordt of zelf pest, een kind dat geen vrienden heeft, een kind dat zichzelf overschreeuwt of juist teveel aan volwassenen hangt, kinderen met een negatief zelfbeeld, faalangst, etc.
De training is voor kinderen die de sociale vaardigheden wel in huis hebben maar ze niet toepassen, en voor kinderen die in onvoldoende mate over deze vaardigheden beschikken.
Mocht een kind gebaat zijn bij meer individuele begeleiding, dan zal dat in een gesprek met de ouders besproken worden en indien nodig zal het kind dan doorverwezen worden naar een andere instantie.
Door wie?
De training wordt gegeven door Marieke van der Maas (pedagoog en docente muziek, beweging en yoga) en Bea Veldscholte (docente weerbaarheid)
Hoe?
De training bestaat uit een intake en evaluatie met de ouder(s) en het kind, een ouderavond van 2,5 uur en 10 bijeenkomsten van 90 minuten. De groep bestaat uit maximaal 10 jongens en meisjes.
In een veilige en gezellige omgeving leert het kind spelenderwijs in gestructureerde themabijeenkomsten elementaire sociale vaardigheden. Kinderen leren om sociale situaties te analyseren, te beoordelen en dan de juiste strategie te bedenken.
Meestal gaat dit vanzelf en bij sommige kinderen moeten vaardigheden echt aangeleerd worden.
We oefenen veel met sociale vaardigheden in concrete situaties binnen en buiten de trainingsgroep. Op deze wijze proberen we de kinderen bewuster te maken van hun eigen specifieke wijze van reageren op situaties.
Door alternatieven aan te bieden in dergelijke situaties en het leren toepassen van deze gedragsalternatieven wordt er gewerkt aan het vergroten van het gedragsrepertoire.
Het uiteindelijke doel van de training is het probleemoplossend vermogen van de kinderen te vergroten, waardoor de kinderen meer grip op hun eigen situatie kunnen krijgen en waardoor hun zelfvertrouwen en zelfwaardering kan groeien.
Wat?
In de training, waar met vaste thema’s wordt gewerkt is er ook voldoende ruimte om het programma aan te doen sluiten bij de groepssamenstelling en de individuele leerdoelen van de groepsleden.
Vaste thema’s zijn o.a. kennismaken, luisteren, emoties, complimenten maken, helpende en niet helpende gedachten, opkomen voor jezelf, nee zeggen, kritiek geven en ontvangen, samenwerken, pesten.
We werken o.a. met de methode “Ho tot hier en niet verder”, en “je bibbers de baas” en oefeningen uit de rots en water training.
Wanneer?
Elke maandag/dinsdag middag na schooltijd van 16.30 uur tot 18.00 uur.
Waar?
De Tuyter of Gezondheidscentrum Krimpen aan den Ijssel